Vi ska på glöggtillställning på lördag. Den stora frågan är som vanligt, vad ska man ta med sig till värdparet?
Den här gången blir det en svart plåtask fylld med hembakade saffranskakor med pinjenötter och en julblomma eller hemgjord glögg. Men vet inte när jag ska hinna göra glöggen, så det blir nog en blomma.
Receptet på saffranskakorna kommer inte från husguden Leila utan från Smaskens blogg. De var enkla att göra och resultatet blev försvinnade gott!
Saffranskakor med pinjenötter
100 g rumsvarmt smör
0,5g saffran
1 tsk hett vatten
1 dl råsocker
1 nypa flingsalt
2, 3 dl (140 g) vetemjöl
1 dl pinjenötter
Häll saffranet i en bunke, strila över vattnet. Blanda med det rumsvarma smöret, ha i råsocker, flingsalt, vetemjöl och pinjenötter. Arbeta med mjölade händer.
Forma till två "korvar" med en diameter som en femkrona. Låt degkorvarna vila i kylen ca 15 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär degkorvarna i 3-4 mm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Går att lägga ganksa tätt, kakorna expanderar inte så mycket.
Grädda i ugnen ca 10 minuter, eller tills de fått fin gyllenbrun färg.
Smaskigt!!
1 kommentar:
Jag och O bakade dem i måndags. *mums*
Kramar
Skicka en kommentar