Nu är knäckebröden klara. Men det blev inte så bra. Man måste ha väldigt starka tänder om man ska klara av att äta de! I vår familj kommer vi inte behöva uppsöka tandläkare på grund av julknäcken, utan av mitt julknäckebröd. En del är hur hårda som helst, medan andra är lite sega. Vilket förmodligen beror på att degen varit ojämnt kavlad. Men hur ska man veta när de är färdiggräddade? Jag skyller mitt misslyckande på att jag inte hade någon kruskavel.....................
Om det är någon som mot förmodan vågar prova sig på så ..........
1 paket torrjäst
2 tsk salt
5 dl lättmjölk
6 dl vetemjöl
6 dl fint rågmjöl
2 tsk mald anis
1 msk hel brödkummin
2 tsk mald fänkål
4 dl grovt rågmjöl till utbakningen
Sätt ugnen på 180 grader
Blanda alla torra ingredienser, värm mjölken till 45 grader. Häll i mjölken i mjölblandningen. Knåda så lite som möjligt (Det ska vara så lite luft som det bara går i knäckebrödsdeg). Gör 8 bollar. Lägg på ett fat, täck med plastfilm. Låt stå i kylen i två timmar. Kavla sedan degen så tunn du bara kan. Sist använder du kruskavel. Tryck ut formar med hjälp av pepparkaksformar eller skär efter eget behag. Grädda i ugn 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.
Receptet kommer från Receptpunktnu
Jag hade en bild på mina knäckebröd som är hjärtformade. Men de har försvunnit in i mitt bildredigeringsprogram, PICASA, kan inte hitta det där. Det går bra för mig nu!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar