söndag 10 maj 2009

Muffins

Blåbärsmuffins á la Leila, bakade dessa idag och de var sååå goda! Kan verkligen rekomenderas, vi åt de som de var, men kan tänka mig att de är jättegoda med lite hårt vispad vaniljsås till.

Muffinssmet grundrecept ca 8 st stora eller 12 st små
Ingredienser
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:
5 dl färska blåbär (går bra med frysta upptinade med)

Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins, och 200 grader om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3. Spara några blåbär till garnering


Crumble

1. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
2. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins, garnera med ett par blåbär på toppen
3. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Inga kommentarer: