Idag började således praktiken bland de allra minsta människorna, och de var verkligen små. Tur att man inte ska ha fler barn. Men det kändes bra och intressant, kommer nog att få ut en del av den här praktiken också. De är kanske inte så läskiga de där små ändå som jag alltid har hävdat. Vi får väl se vad jag tycker om ett par veckor.
Väl hemma, full av energi, är ju van att plugga hela kvällarna, så har jag bakat matbröd och gjort hemmagjord musli. Brödet är fortfarande i ugnen, men det doftar ljuvligt. Receptet är såklart Leila Lindhoms, hon är min favorit för tillfället.
Jättegod sirapslimpa
Ingredienser
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt
Gör så här
1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek (ca 40 min).
7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
2 kommentarer:
Det låter som ett väldigt gott bröd! La länken i mina favoriter.
Det är väldigt gott! Super att rosta också!
Skicka en kommentar