Basilikabröd
Ingredienser
4 bröd
50 g jäst
1 l vatten, ljummet (37 grader)
1 msk salt
2 msk olja
1 msk basilika, torkad och smulad
1 dl grahamsmjöl
2,5 l vetemjöl special
Pensling:
2 msk filmjölk
Det här brödreceptet är basen för flera bröd som serveras på Fredriksdals Café. Många av de goda lunchsmörgåsarna har basilikabrödet som botten. Ibland smaksätter man med oregano, och bakar in tomater och oliver eller ost i brödet. För att få den fina blanka ytan penslas brödet med filmjölk före gräddningen.
Gör så här
1. Finfördela jästen i en bunke.
2. Tillsätt vatten, salt, olja, basilika, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara 1 dl till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt. Eventuellt behövs mera mjöl.
4. Låt jäsa ca 40 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 4 delar och forma till avlånga släta bröd.
6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper och gör några snitt i bröden med vass kniv.
7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
8. Sätt under tiden ugnen på 225°.
9. Pensla med filmjölk och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
Det färdiga reultatet smakade ljuvligt med lite smör och ost och en god kopp caffè latte till (vad annars?)
2 kommentarer:
Det finns inte mycket som slår ett gott, hembakat bröd! De ser verkligen jättefina ut.
Annika- ja, resultat blev riktigt lyckat förutom en limpa som blev lite platt, vet inte riktigt varför, men den smakar nog gott den med!
Skicka en kommentar