måndag 14 oktober 2013

Johans limpa

Förra veckan överraskade en kollega med att ha med sig färskt bröd till jobbet, det var så gott!
Såklart frågade vi efter recept och det visar sig att det finns fler matbrödsbakande sjuksköterskor på avdelningen.
Imorse när jag kom låg det recept så fint på mitt skrivbord.
Så ikväll har jag bakat Johans bröd, ett mycket enkelt recept där man rörde ihop ingredienserna, slängde ner det i en brödform och sen in i kall ugn, som värmdes upp till 200 grader och efter 1 timmer var brödet klart!
Tummen upp fick brödet som betyg av resten av familjen!
Så tack för receptet!

Och här kommer receptet!
Tid: 1 timme 1 limpa
25 g jäst
5 dl ljummet vatten ( eller 4.5dl vatten och 0.5dl kesella)
1/2 msk salt
2 1/2 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetekli
Sen hade jag i 1 dl krossat linfrö och 1/2 dl lingonsylt.

Gör så här:
Smörj en rak bakform på ca 1 1/2 liter.
Rör ut jästen i ljummet vatten 37 grader. Tillsätt salt och mjöl, samt om du vill ha i någon smaksättning. Arbeta degen, som är som en trögflytande smet, så att den blir lite seg och sammanhängande. Häll den i formen och sätt in den direkt i kall ugn på nedersta falsen i 200 graders ungsvärme.
Låt limpan stå drygt 1 timme i ugnen. Täck över med aluminiumfolie om brödet ser ut att bli för mörkt på översidan.
Stjälp upp brödet och linda in det i en duk så att det får svalna långsamt.

Njut!

Inga kommentarer: