tisdag 29 maj 2012

Min kloka tonåring


Detta är en text som min kloka tonåring har publicerat på sin blogg!

"IDEAL

Blir så fruktansvärt irriterad och frusterad över allt detta med skönhetsideal. Hur ens kropp ska se ut, vad man ska ha för kläder osv. Vem fan bestämmer hur man ska se ut och inte, är inte det upp till en själv? Om alla inte vill följa senaste modet, gå halvt naken och så vidare bara för att vara "rätt klädd" så är väl det upp till en själv och inte någon annans beslut att ta, eller någon annans rättigheter att klanka ner på någon annan för att man väljer att se ut som man själv vill liksom. 
 
Sen det här med kroppen, vem bestämmer när gränsen går för tjock och smal. Vem bestämmer vad som är snyggt eller inte? Som jag uppfattat det är ju det olika från person till person. Inte heller någon annans plats att vara och döma på. Jag är nästan säker på att jävligt många inte väljer hur dom själva ska se ut och kanske inte heller är nöjda med sättet som dom faktiskt ser ut på. Man kanske tycker man är för smal, för tjock, för kort , för lång, för små eller stora tuttar whatever, ni förstår vad jag menar. Sedan att andra ska lägga sig i det, och komentera det gör knappast saken bättre. Klart alla får ha sina åsikter, men man kan hålla dom för sig själva om dom bara är negativa. Det är ingen som mår bra av att höra hur man "borde" se ut, för det finns ingenting som heter borde i detta fall. 
 
Jag menar, hur kul skulle det vara om alla gick runt och var hur smala som helst? Eller om alla var överviktiga? Vi alla skulle se likadana ut, vad skulle skönheten i det vara? Alla dessa ideal trollar faktiskt bort skönheten i det hela, modevärlden avspeglar att man ska vara smal och vältränad. Dock är typ hälften av alla modeller anorektiker och svälter sig själva för att få göra det dom vill jobba med, hur på något vis kan man tycka det är vackert? Är det inte det naturliga och oförändrade som är fint? Bara att våga vara som man är, vara stolt över sig själv och sin kropp oavsett hur den ser ut är vad som egentligen borde räknas som vackert och perfekt. 
 
IRRITERAD TJEJ, TACK FÖR MIG." 
 
Du har så rätt! Att våga vara sig själv och stå för den man är, är det viktigaste. Jag älskar dig och du är en mycket klok tonåring!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken klok tjej! Har man så kloka tankar när man är sexton år behöver man inte bekymra sig om framtiden. Håll fast vid dina ideal Matilda och var stolt och glad att du är du:-))kram Amie